Cupinfo

Incheckning/utcheckning

Incheckning till cupen sker på Umeå Energi Arena från kl. 18-21.00 på fredag den 3/1 och från kl 08.00 på lördag den 4/1.

Utcheckning från skolorna sker senast kl. 12.00 på måndagen. Städutrustning finns att tillgå och ni förväntas möblera tillbaka som det såg ut när ni kom. Fota gärna så riskerar ni inte att glömma. Be att en skolvärd avsynar innan ni lämnar skolan. Väskor går bra att ställa i hallarna vid behov.

OBS! Särskilda sopkärl för pant kommer att tillhandahållas och vi förväntar oss att alla är med och bidrar till rätt sortering.

Busstidtabell

Klicka här

Mattider

Frukost serveras på Dragonskolan och Maja Beskowskolan. Lunch och middag serveras på restaurang Kummin. Kvällsfika ingår och serveras till lagen från fredag kväll.

Frukost 06.30-09.00

Lunch 11.00-14.00

Middag 17.00-20.00

Regler för kortbanehandboll

Här är reglerna för kortbanehandboll som vi tillämpar i Umeå Handbollsfestival:

Fem utspelare och en målvakt.

Inga frikastlinjer används.

Planen är full bredd men ca 2/3 längd (25,8 m)

Bollstorlek 0, lottat lag väljer boll

Inga resultat på tavlan

Speltid 2 x 15 min.

Målvakten är inte med i anfallet men lagen uppmanas att låta så många som möjligt att testa vara målvakt. Inga särskilda MV tröjor behövs.

Inga ”låsningar” på motståndarnas planhalva. När motståndarna anfaller nära mål är det dock godkänt.

Vid frikast ska försvaret backa ca en meter.

Inga avkast. Målvakten startar spelet.

När anfallande lag gjort mål måste samtliga i det laget springa hem och vidröra egen målgård med handen innan de kan börja försvara. Detsamma vid anfall och det inte blir mål. Efter man vidrört den är det fritt fram att röra sig fritt och försvara.

Domaren tillrättavisar försvarande lag om de inte rört målgården men ingen bestraffning. Vid upprepade tillfällen med ”flit” blir det bestraffning.

Sänkt ribba

Inga utvisningar, tillsägelser gäller

Straffkast kan utdelas vid 7 m

Viktiga datum

20 augusti


 • Klockan 12.30 öppnar anmälan för cupen.


15 november


 • Sista dag för anmälan och betalning av anmälningsavgift. OBS! Anmälan är preliminär tills vi erhållit betalning och är därefter bindande och återbetalas ej.


1 december


 • Gruppindelning och spelschema läggs ut på hemsidan.
 • Sista dag att beställa och betala gästkorten.
 • Sista dag att beställa specialkost.


15 december


 • Sista dag för att fylla i spelarförteckning i lagets Cup Manager.
 • Sista dag att skicka in ansökan om dispens (görs i lagets Cup Manager).
 • Sista dag att beställa busstransfer från flygplatsen/tågstationen.
 • Sista dag för kostnadsfri avbokning av beställda gästkort, härefter återbetalas 70 % av kostnaden för enstaka gästkort vid incheckning.


Priser

Anmälningsavgift för lag med gästkort: 1500 kr
Anmälningsavgift för lag utan gästkort: 2400 kr
Gästkort med logi: 985 kr/person


 • Logi på skola lördag-måndag
 • Frukost söndag-måndag
 • Lunch lördag-måndag
 • Middag lördag-söndag.
 • Kvällsfika lördag-söndag


För lag som bokar logi natten fredag-lördag tillkommer 100 kr/gästkort. Kvällsfika fredag och frukost lördag ingår i priset.

För lag som bokar logi natten måndag-tisdag tillkommer 100 kr/gästkort. Middag och kvällsfika måndag och frukost tisdag ingår i priset.

Gästkort utan logi: 585 kr/person


 • Lunch lördag-måndag
 • Middag lördag-söndag


Anhöriga har också möjlighet att boka gästkort, både med eller utan logi. Ange i anmälan om ni som anhörig vill bo med laget eller i ett särskilt rum för anhöriga.

Boende och mat

Frukost 06.30- 09.00
Lunch 11.00-14.00
Middag 17.00-20.00

Frukost serveras på Dragonskolan och Maja Beskow-skolan.
Lunch och middag serveras på restaurang Kummin, en av Umeås restauranger!
Kvällsfika serveras på resp. skola där lagen bor.

Vår bestämda ambition är att erbjuda landets bästa cupmat med hjälp av lokala restauranger och leverantörer som har kvalitet och hållbarhet i fokus. Här äter ni cupmaten på riktigt porslin.

Resor

Till Umeå tar man sig enkelt; tre flygbolag, Norwegian, SAS och BRA, trafikerar vår flygplats som ligger 10-minuters busstur från centrum. Med BRA bokar ni förmånliga idrottspriser men vi förespråkar tåg och påminner om de mycket förmånliga idrottsrabatter som SJ har för idrottsföreningar.

Visste du att det endast tar 6.20 timmar med tåg från Stockholms centralstation till Umeå C?

På plats erbjuder vi gratis transport med cupbuss samt minibussar mellan skolor, hallar och restaurang Kummin.

Arenor

Umeå Energi Arena (3 planer)
Vildmannahallen
Midgårdshallen
Sjöfruhallen
Dragonskolan

Tävling

Umeå Handbollsfestival spelas enligt SHF:s regler med vissa undantag och tillägg. Resultatrapportering i form av papper kommer inte att skickas ut. Det ligger på varje lags ansvar att inhämta resultat och spelordning via Umeå Handbollsfestivals hemsida.

Klasser

Flickor/pojkarSpeltidMinst antal
matcher
Sänkt ribbaKlisterBollstorlek
102x15janej0
112x205janej0
122x20nejnej0
132x205nejnejF:0, P:1
142x205nejnejF:0, P:1
162x205nejjaF:1, P:2
192x205nejjaF:2, P:3


Nyhet!
F/P 10 spelas i den nya spelformen med 5 utespelare + målvakt. Planen storlek motsvarar 2/3 av en fullstor plan. Lagen möts i sammandragsform, d.v.s. inget slutspel. Inga tabeller eller resultat presenteras i F/P 10.

Om antal lag i någon klass är för få kan turneringen spelas i serieform alt. att klassen slås ihop med närliggande klass.

Gruppspel F/P 11-19
Grundomgången spelas i grupper om 3-5 lag per grupp. Grundomgången spelas i serieform och de två bästa lagen från respektive grupp spelar A-slutspel och övriga lag spelar B-slutspel.

Om flera lag har samma poäng efter avslutad grundomgång rankas lagen enligt;

1. Målskillnad, dvs. differensen mellan antalet gjorda mål och antalet insläppta mål.
2. Flest gjorda mål.
3. Inbördes möte.
4. Lottning.

Slutspel F/P 11-19
A- och B-slutspel spelas i cupform. Om resultatet är lika vid matchtidens slut fortskrider matchen med;

1. Förlängning, 5 minuter, utan avblåsning, dvs. att matchen fortsätter efter ordinarie matchtids slut utan avbrott. Det lag som gör det första målet blir vinnare.
2. Shoot out, enligt SHF:s definition, till första ledningsmålet efter lika antal shoot out:s för lagen. Olika spelare för varje shoot out och slantsingling avgör vilket lag som startar.

Finalspel F/P 11-19
Om resultatet är lika vid matchtidens utgång avgörs matchen på samma sätt som beskrivet ovan i sektionen "Slutspel F/P 11-19"

Spelarförteckning
Ska registreras i lagets inloggning i Cup Manager, kom ihåg tröjnummer och födelsedatum. Här måste också ett mobilnummer till minst en ledare anges. Spelare måste kunna styrka sin ålder och laguppställningen gäller hela turneringen.

Walk Over
Lag som kommer för sent eller uteblir till match döms som förlorare och matchresultatet registreras till 10 - 0. Lag som lämnar WO utesluts ur turneringen smat debiteras en avgift om 1000 kr per återstående match.

Hemmalag
Tillhandahåller godkänd matchboll samt gör avkast i första halvlek.

Bortalag
Byter tröjor vid lika tröjfärg, västar är ok. Målvaktströjorna måste skilja sig i färg från samtliga utespelare.

Spelare
Kan delta i olika åldersklasser och endast i ett lag per klass. Flickor får delta i pojklag men inte vice versa.

Klister
Får användas i klasserna F/P16-18. Observera att wax INTE är tillåtet.

Punktmarkering
Punktmarkering av en eller två spelare, dvs. att följa spelare som inte är bollförare utanför 9-meterslinjen, är inte tillåtet i klasserna F/P 10-16.

Antal spelare
Fler än 17 spelare per lag får användas.

Time out
Tillämpas inte. Domare har rätten att stoppa tiden och det beslutet kan inte överklagas.

Utvisningstid
2 minuter och utvisningstid följer med till ev. förlängningsspel.

Röda kort
Rött kort med rapport; tävlingsjuryn avgör påföljd och antal matchers avstängning under turneringen. Arrangören kommer att skicka in rapport till spelarens hemma-SDF.

Två röda kort medför avstämning i följande match (en match) för spelare och ledare. Föreningen är genom lagansvarig skyldig att hålla reda på de röda korten/avstängningarna. Ett "direkt" rött kort medför inte någon avstängning. Ingen "nollställning" av röda kort görs i övergången mellan grundomgång och slutspel.

Åldersdispenser
Dispenser kan beviljas för två överåriga utespelare samt en målvakt per match. Ansökan görs i lagets inloggning i Cup Manager. Beviljad dispens ska kunna visas upp vid förfrågan.

Förtydligande: max två utespelare och en målvakt med dispens får vara på planen samtidigt. Antal godkända dispensspelare i laget är obegränsat.

Protester
Protester ska skriftligen lämnas till tävlingsexpeditionen eller hallchef senast 15 minuter efter den match protesten gäller. Vid protestinlämningen ska protestavgift om 1000 kr erläggas. Protesterande lag ska meddela berörda domare samt motståndare att protest avses lämnas. Protestavgiften återbetalas om protesten bifalles och tävlingsjuryns beslut kan inte överklagas.

Domare
Samtliga matcher kommer att dömas av utbildade domare och för klasserna F/P 11 - 19 tillämpar vi tvådomarsystem.

Kommentarer